13 Haziran 2018 Çarşamba

CEM KARACA

Bir ocak  1945 'te istanbulda dünyaya gelen Cem karaca azeri asıllı bir baba ile ermeni bir annenin çocuğudur  . İkisi de tiyatrocu olan bir ebeveynle büyümenin genellikle kaçınılmaz sonu olarak küçük yaşlarda müzik yeteneği farkedilmiş . Robert kolejde eğitim gördüğü yıllarda adı bir çok grupla anılmaya başlamıştı ancak , oğlunun müzikle ilgilenmesini katiyyetle  istemeyen babası  konserlerinden birinde adam tutup oğlunu yuhalatmıştır . Kolej yıllarında amatör olarak "dinamikler" ve "jaguarlar " gruplarıyla başladığı müzik hayatının ilk profesyonel grubu ise  askerden döndükten sonra 1967 yılında kurulan "apaşlar"  Anadolu müziğiyle gerçek anlamda ilk tanışması askerliğini yaptığı zamanlardır .Daha önce ilgisini çekmeyen halk müziğinin içinde bulundurduğu duygu ve kültür zenginliği ,asker arkadaşının çaldığı bağlamadan yayılan türküler sayesinde kendi müziği ve anadolu ezgilerini birleştirdi  .Askerliği dönüşü Apaşlar grubuyla  yaptığı şarkılar benimde en sevdiklerim . Aynı yıl içinde söz ve müziği kendine ait olan "emrah " şarkısıyla  Cem Karaca ve Apaşlar altın mikrofonda ikinciliği yakalamıştır . Müziklerinde ki farklılık doğu müziğini sentezleyip beat müziği altyapısıyla birleştirmelerinden gelir . O yıllardaki beat müzik ise yapısındaki dans ritmleri ve bas çizgileriyle belirginlik göstermektedir .



Anadolu beat tarzı o yıllarda cem karaca şarkılarına bambaşka bir tat vermiştir bence . 1968 yılının bir başka hit şarkısı "Resimdeki  gözyaşlarının"ileriki yıllarda tekrar yorumlanan versiyonlarından pek tat alamadığımı itiraf etmeliyim .Bir başka açıdan bakıldığında ise 50 yılı aşan bir şarkıdır bu . Benim için ise baba yadigarımdır. Ne zaman babamı özlesem ; bana cem karacayı o sevdirdiği için açıp dinlediğim çokça da söylediğim bir şarkıdır. 




1969 yılından sonra apaşlar'dan ayrılarak grubun baş gitaristi  Seyhan Karabay ile   "Cem Karaca -Kardaşlar "  topluluğunu kurdu .Ve bir diğer efsane şarkı 1970'te  geldi "Dadaloğlu"  Bu şarkıyla listelerde iyi  bir yer edindi . Bu türkü ayrıca Cem Karacanın sola doğru kayışının  bir göstergesi oldu .

1972 'ye Cem karaca "hey" dergisi tarafından verilen  "1971 'in en iyi erkek şarkıcısı " ödülüyle başladı ve  derginin turnesine katıldı. Ancak kardaşlar gitaristi Seyhan Karabay ile arasında baş gösteren anlaşmazlıklar sonrasında yolları ayrıldı . 
Bu durum eşi benzeri olmayan bir değiş tokuşu meydana getirdi .Cem karaca "kardaşlar"dan ayrılıp " Moğollar ile birleşirken ; Kardaşlar da moğollar 'la anlaşamayan  "Ersen dinleten" i gruplarına dahil ettiler .
"Namus belası " , "gel gel " , "obur dünya " gibi parçalar Cem karaca -Cahit berkay  birlikteliğinin ölümsüz eserleri oldu . Özellikle "Namus belası " öyle popüler oldu ki hey dergisinde çizgi roman olarak yayınlandı . Ancak o yıllarda ülkemizdeki telif hakları sıkıntısından dolayı Cahit Berkay çalışmalarını Fransa da sürdürmeye karar verince  Cem karaca ve Moğollar yollarını ayırdı .
Mart 1974 'te  "Dervişan " grubunu kuran cem karaca yoluna Uğur Dikmen'le devam etti .Müzik kariyerinin başından bu yana kullandığı orjinal grup isimlerinden en sevdiğim Dervişan olsa da bu grupla uzun soluklu bir yolculuğu olmadı ne yazık ki . " yoksulluk kader olamaz " bu birlikteliğin ürünüdür.  Şubat 1975'te  yayınlanan "Tamirci çırağı" 45 'liği Cem karacanın siyasi görüşünü ilk kez bu kadar açık vurguluyordu .1977 'de cem karaca artan siyasi gerginlilkle birlikte daha önemli bir figür oluyordu .Cem karaca ve dervişan 1978 'in başında 1 mayıs plağından sonra yollarını ayırdılar. Söz ve bestesi  Sarper Özsan 'a ait bu marş niteliğindeki şarkı komünizm propagandası bahanesiyle yıllarca yasaklansa da bizim kuşağında pek dilinden düşmemiştir söylemeliyim . Ancak sadece bu marş değil bir dönem Cem karaca 'nın bütün şarkıları yasaklanır .
Cem karacanın dervişan'dan sonra kurduğu ,adını da Türkiye 'nin iki ucundan esinlenerek "Edirdahan " koyduğu grup ( yine orjinal bir isim) kurulduktan 20 gün sonra grup üyelerinin eski grupları "kurtalan ekspres" e geri dönmesiyle  eleman değişikliğine uğradı.  1978 'de Cem karaca bu grupla ilk ve son teklisi " Safinaz" ı yayınladı .Bu plak Türkiye de daha önce görülmemiş 18 dakikalık bir rock operaydı . Teklinin diğer şarkıları da Nazım Hikmet  ve Ahmed Arif şiirlerinin besteleriydi . 1979 'da grup dağıldıktan sonra Cem karaca kariyerine uzun yıllar solo olarak devam etti .
1990 'larda yurda dönüşüyle birlikte yine Uğur Dikmen ve Cahit Berkay 'la birlikte " yiyin efendiler " albumünü yayınladı .Sözleri kendisine müziği Cahit Berkay 'a ait olan Kahya Yahya şarkısı ile Altın Güvercin en iyi şarkı ödülünü kazandı.
1992 'de  "raptiye rap rap " ve "ıslak ıslak"  besteleri ile büyük başarı yakaladı .

1999 ' da  Cahit Berkay , Engin Yörükoğlu , Ahmet Güvenç ve Uğur Dikmen 'in  desteğiyle " Bindik bir alamete " albumünü yayınladı . Bu albümde en sevdiklerimden biri Cem karacanın o özlenen sesini doyasıya hissedebildiğim "Kerkük Zindanı"  olmuştur hep 
Mayıs 2001 de ,Barış Manço'nun ölümünden sonra vokalistsiz kalan " Kurtalan ekspres " ile beraber çalmaya başladı. 2002 de "yol arkadaşları "isimli grubu  kurup yine onlarla sahne aldı . Ölümünden önce kaydettiği şarkıların ilki ise ölümünden kısa süre sonra yayınlandı ( hayvan terli teklisi ) 
   Cem Karaca 'nın yıllar boyunca sürekli farklı müzisyenlerle olan  grup birliktelikleri  onun müziğini zenginleştiren önemli öğelerden sayılabilir. 
8 şubat 2004 'te solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle öldüğünde ; bazılarımız gençliğinin en güzel çağını ,bazılarımız  güzel çocukluk anılarını ,bazılarımız  resimdeki gözyaşlarını , eski tüfek solcular ise davalarının en güçlü seslerinden birini kaybetmiş oldular . Benim için türk rock müziğinin Üç büyüklerinden dir .Ancak tarzıyla Erkin koray ve Barış Manço 'dan  her zaman daha farklı olmuştur .
Cem karaca , 1 mayıs meydanlarının coşkusu ,anadolu dağlarından seslenen yiğitlerin isyanı , romanlara öykünen hayalperest çırağı gerçeğe döndüren ses ,geçmişine dönüp bakamayanların sakladığı gözyaşıdır.
Benim içinse kulaklarımdan tınısı gitmeyen bir baba yadigarıdır , gülhane parkındaki o malum ceviz ağacıdır .Yaklaşan ayrılık günümüzdür .Nurlar içinde yatsın .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder