6 Haziran 2019 Perşembe


       TÜRKİYE ' DE İLKLERİN MÜZİSYENİ "ERKİN KORAY"



Bazen ruhunuzun müziği susar ya hani .Ne kadar dinleseniz de duyamazsınız tek bir tınıyı. Ben de sustum işte ,eğitimle geçen uzun bir yılda kendime kulak verecek dinginliği bulamadım bir türlü .ha yazacağım ha yazıyorum derken konular yarım ,araştırmalar yarım kaldı . Şimdiyse tekrar dönecek ,iki lafı bir araya getirecek mecalim yok . Ama söz konusu Erkin Koray olunca geri dönme ihtiyacı hissettim.

     Kimsenin bir kalıba sokamadığı ,türkiyede müzikal anlamda ilklerin adamı ERKİN KORAY Nam-ı diğer  Erkin Baba . Çok küçük yaşlarımdan beri kulaklarım onun müziğiyle dolu .Onun da küçük yaşlardan itibaren doldu müzik kulaklarına .
     24  haziran 1941 ‘de İstanbulda doğdu . İlk müzik eğitimini piyano öğretmeni olan annesi Vecihe hanımdan aldı .Sonra gitar çalmaya başladı .Alman lisesi yıllarında ilk amatör grubu Erkin Koray ve ritmcileri ile dönemin güncel parçalarını seslendirdi . İlk piyano konserini 16 yaşındayken Galatasaray lisesinde verdi . Lise eğitiminin ardından çalışmaları yarı amatör yarı profesyonel olarak sürerken 1962 yılında çeşitli müzikli mekanlarda programlar yaptığı sırada bir teklif aldı .

     “Bir eylül akşamı -ıts so long şarkılarından oluşan ilk 45liğini çıkardı .1963-65 yılları arasında Ankarada hava kuvvetleri caz  orkestrasında solist ve gitarist olarak askerliğini yaptı .Terhisinden sonra gittiği Hamburgdan 1966 yılında döndüğünde Erkin Koray dörtlüsü “ isimli grubunu kurdu .

Altmış ve yetmişli yılların en sevdiğim yanı bu gruplardır . Cem Karaca ,Barış Manço ve Erkin Koray kurdukları grupların her birinde farklı bir sound yakalamışlar ,güzel bir müzikal çeşitlilik yaratmışlardı. Nitekim Erkin Koray  1967 de basılan “kızları da alın askere – Aşk oyunu plağında önemli başarı kazandı . Kızları da alın askere şarkısıyla geniş kitleler tarafından tanındı.


1968 ‘de Hürriyet gazetesi tarafından yapılan ve piyasaya bir çok sanatçı kazandıran “Altın Mikrofon “yarışmasını kazandı . Bu yarışmada ki şarkıları meçhul ve “çiçek dağı” daha sonra bir plak şirketi tarafından piyasaya çıkarılarak büyük ilgi gördü . Bunu 60lı yılların sonlarına dek ardı ardına gelen Anma arkadaş ,hop hop gelsin ,sana bir şeyler olmuş ,seni her gördüğümde gibi hepsi büyük beğeni toplayan parçalar takip etti .

1960’ların sonunda sahnede etkili bir şekilde kullanabilmek için bağlamayı elektronik hale getirmiştir . Arabesk rock türü eserlerinde bağlama tınısını sıkça duyarız .
     1969 yılında kurduğu Yeraltı Dörtlüsü ile türkiye de underground müzik akımının öncüsü oldu .Bilinen normların dışında farklı bir arayış olan bu müzik türü ülkemizde çok yaygınlaşmasa da Erkin baba bu konuda en güzel örnekleri vermiştir.


     1971’de  “Erkin Koray süper grup “ ,1972’de  “ter “ gruplarını kurdu  1971 'in enteresan olaylarından biri de Arda uskan ve Erkin Koray'ın cannes film festivalinde john lennon ve yoko ono ile gerçekleştirdikleri röportajdır .Yıllardır ısrarla john lennon ile ne konuştukarı sorusunu "özel bir sohbet" olduğu için cevapsız bırakmıştır Erkin Koray .1970-74 arası en sevdiğim hitleri ;ilahi morluk ,Aşka inanmıyorum ,mesafeler ,Züleyha ,silinmeyen hatıralar ,şaşkın ,fesuphanallah gibi  benim başucu şarkılarım olan hitlerini yayınladı .Hepsi  Türk müzik  listelerinde üst sırada yer alan klasikleşmiş bir çok esere imza attı . Mesafeler  ve yağmur şarkıları  türkiyede psychedelic  rockun ilk örneklerindendir.
1974-84 yılları arasında kısa süreli gelişleri dışında yurtdışında yaşadı .Kendi anlatımıyla insanları ve kültürleri tanımak için geçirdiği bu süre sonrasında  Estarabim ,Arap saçı gibi çok bilinen eserleri ortaya  çıktı.



     1977 yılında kurduğu  erkin koray tutkusu adlı gruptan sonra başka grup kurmadı . 1982 yılında çıkardığı benden sana albümünün bir kısmını Almanya’da  Köln ve Hamburg’da ,bir kısmını da İstanbulda kaydetti .Albumde Koraya; Haluk Taşoğlu ve Sedat Avcı’nın yanı sıra Hint müzisyen Harpal Singh de destek verdi. Albumdeki şarkıların bir kısmı (meyhanede ,öyle bir geçer ,sayın arkadaşım osman )hint müzisyenlerin bestelerine Erkin Koray’ın Türkçe yazdığı sözlerden oluşur. Bundan bir sene sonra yayınladığı İlla ki albümünde yeni şarkıların yanısıra eski şarkılarında yeni yorumları yer alıyordu .


     Türkiye ‘ye kesin dönüşünden sonra 1985-90 yılları arasında belki en çok bilinen çalışması olan “Çöpçüler ile büyük çıkış yaptı ki ,gerçekten zamana meydan okuyan bir şarkı bu .Hala dinleye dinleye eskitemediğim .Çöpçülerin de yer aldığı Ceylan albümü 1985te yayınlandı. Albumde bir çok enstrümanı kendisi çaldı .1986 ‘da “Gaddar” ,1989 ‘da  “Hay yam yam “ isimli albümlerini çıkaran sanatçı, 1990 yılında  da aralarında eski şarkılarının da bulunduğu Tamam Artık Albumünü  çıkarttı .Bu albümden sonra kabuğuna çekilen sanatçı  1996 da “ Gün ola harman ola “ albümünü piyasaya sundu .Album eleştirmenlerden tam not almasına rağmen yüksek satış rakamlarına ulaşamadı . Sondan bir önceki albümü ise 1999 yılında çıkardığı Devlerin Nefesi oldu .
              

Yıllar boyu yaptığı müzikten zerre taviz  vermemiş  , özgür ruhuna yapılmak istenen tüm kısıtlamalara direnmiş bir adamdır  . Altmış yılı aşkın zamandır sürdürdüğü müzikal arayışı benim için çok kıymetlidir. Türkiye ‘de zamanından önce bazı müzikleri bize dinletmiş bir adamdır .Türk Rock tarihinin kilometre taşıdır . Türk halkının çok az müzisyene yaptığı   “Baba “  yakıştırmasını hakkıyla taşıyan ,müzikten asla kopmamış ve bileğinin hakkıyla müzikten ekmeğini çıkarmaya devam eden son derece kaliteli bir müzisyendir . Yıllardır yeni bestelerini bekliyor ve çokkkkkk uzun ömürlü olmasını diliyorum .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder